Katter i populärkulturen

Katter har alltid haft en speciell plats i vår kultur och i många människors hjärtan. Alla har säkert sin egen relation till katter rent allmänt och även specifika katter. Det brukar ofta skämtas om att katter tagit över internet på ett sätt eller annat, men medan det är en klar överdrift kan man inte neka att katter har sin roll att spela i populärkulturen.

Lolcats

Memes är en del av internetkultur idag och det kan mycket väl vara så att fenomenet “lolcats” är en av de mest kända delarna av detta. Termen har spårats till 2006 och refererar till användandet av bilder på katter tillsammans med text, ofta medvetet dålig grammatik och stavning. Det finns sedan länge tillbaka hela sajter dedikerade till lolcats. Det är inte ovanligt att samma bild används i en mängd olika varianter och en del igenkännbara “karaktärer” har skapats som användare har producerat kattmemes. Två av de mest kända exemplen än “ceiling cat” och “basement cat” som blivit analoger för gud och djävulen.

Animerade och tecknade katter

Tecknade serier och filmatiseringar med katter är också något alla känner igen. En av världens mest kända tecknade katter är så klart katten Gustaf, den feta, lata och cyniska katten som älskar att sova och äta lasagne. Vänder vi sedan blicken till animation kan vi hitta populära exempel som Tom, från Tom och Jerry, katten Sylvester och katterna från Disneys Aristocats. Allt som allt har katter fått väldigt många representationer i detta område och de har tagit roller både som hjältar och skurkar genom alla år som katter har ritats och animerats.

Katter i spelvärlden

Trots den stora platsen katter tagit i andra områden av populärkultur har inte katter får lika stor roll i spelvärlden. Åtminstone inte om förväntar sig huvudroller. Katter från den föregående kategorin har i vissa fall fått spela rollen som sig själv i en del spel. Men betydligt färre igenkännbara katter har börjar sitt liv inom spel. En del spel må ha katter som ett tema men spel där en katt har huvudrollen är i det stora hela väldigt ovanligt.

Livs levande och berömda katter

Det är förstås inte bara påhittade katter som drar till sig uppmärksamhet i världen. Många riktiga katter har även fått sin berömmelse i populärkulturen. Ta katten Maru som ett exempel. Detta är en Scottish fold som bor med sin ägare i Japan och har sin egen Youtube-kanal där han älskar att försöka sitta eller ligga i alla lådor som dyker upp. En annan känd katt är så klart Grumpy Cat (vars riktiga namn är Tardar Sauce), som blev känd
mer eller mindre för att hon hela tiden så sur ut.