Tips till dig som vill skaffa katt

Läs våra tips och råd innan du skaffar en katt. Det är lätt gjort att ta hem en kattunge som man blivit förälskad i, men vet du vad det innebär att ha katt?

Raskatt eller huskatt?

Det första valet ligger mellan raskatt och huskatt. En vanlig huskatt kan ibland vara tåligare och friskare än en raskatt. En raskatt kan ibland på grund av smal avlingsbas tillkommit genom inavel vilket ger katter med svagare immunförsvar. Ska du ha katten inomhus kan det vara bättre med en raskatt dock. Är det en innekatt du är ute efter bör den ändå ha tillräckligt mycket plats att röra sig på och balkongen ska du näta in så den inte smiter eller ramlar ner. De mest populära raskatterna just nu är Ragdoll och Norsk skogskatt.

Hitta katt eller kattunge

Det brukar aldrig vara några problem med att hitta en katt. Vanliga huskatter skänks ofta bort och du kan hitta dem genom vänner och bekanta eller genom annonser. Om du ska köpa en raskatt ska du vara uppmärksam på om uppfödaren är seriös. Om du köper en katt hos en uppfödare som är registrerad i Svenska Raskattklubben kan du känna dig säker, men om du hittar en katt själv via annons är det några saker du ska tänka på.

Det ska finnas ett köpekontrakt och uppfödaren ska ha vaccinerat katten, avmaskat och veterinärbesiktigat den. Är det en raskatt du köper ska det alltid finnas en stamtavla, annars räknas det som en huskatt. Du bör aldrig ta en katt före 12 veckors ålder. Ett annat alternativ är att samtidigt som du skaffar en katt även göra en god gärning. Det finns övergivna och hemlösa katter som behöver nytt hem. Kontakta ett katthem om du vill adoptera en katt.

Kostnader för katter

När du skaffar en katt måste du vara beredd på att det inte är helt gratis. Den behöver mat, kattsand och eventuella veterinär- och försäkringskostnader tillkommer också. Har du tid? Tänk på att katten kommer att vara en familjemedlem i kanske 15 år framåt. Var ska du göra av den om du åker på semester? En transportbox behövs om du ska resa tillsammans med katten. Är din katt en innekatt bör du skaffa halsband och koppel till den om ni ska gå ut. Inomhus ska den ha en klösbräda eller klösträd. Eftersom katten har ett naturligt behov av att klösa är det ett måste att ha ett ställe där den kan klösa, för annars kommer den att ge sig på möbler och annat.